top of page

Hermes 3000 (1965)


I skrivemaskin-entusiastenes sirkler, og da kanskje spesielt blant de som er i startfasen av interessen, er Hermes 3000, eller som den som oftest kalles i samlerrekkene "H3K", fra 60-tallet høyt aktet. I USA er etterspørselen etter disse modellene såpass høye at de selger for mer enn selv relativt sjeldne og langt eldre modeller gjør. Har maskinen den rette kombinasjonen av å være i ypperlig tilstand, samt en sjelden og etterspurt skrifttype kan den potensielt selge for flere hundre dollar. Hva er greia med det egentlig?


Hvis du i dag tenker at du vil skaffe deg en skrivemaskin for å begynne å skrive på hva det enn skulle være, så gjør du det de fleste av oss gjør: Du setter deg ned med Google og søker for eksempel etter "Hvilken skrivemaskin er best?" (eller gjerne på Engelsk).


De lærde strides

I motsetning til hva man kanskje skulle tro finnes det ikke noe som svarer uomtvistelig på dette. Det er mange meninger der ute, og mens mange er enige, strides det stadig om hva som virkelig er historiens beste skrivemaskin. Det er mange maskiner som går igjen i opp til flere "topp 10" lister på varierte nettsider, men i de fleste av sidene som vet hva de snakker om, så finner man Hermes 3000 som et minimum på topp 3. Når i tillegg selveste Tom Hanks har utnevnt Hermes 3000 som en av de maskinene han anser som de beste maskinene er det klart at etterspørselen blir stor. Dette er også grunnen til at samlere ofte beskriver prisene på H3K-maskiner som underlagt en "Hanks Tax".


Nå og da kommer det som regel opp igjen et tema i diverse forum som på en eller annen måte spør "Er virkelig Hermes 3000 den beste skrivemaskinen?" Det kommer stadig opp i en eller annen form, og det blir som regel lange diskusjoner av det, hver gang. Uten å gå inn på diskusjonene; det vi uansett kan ta med oss fra det er jo at om det for deg personlig blir den beste maskinen eller ikke, så er sannsynligheten høy for at du vil i det minste vil anse det som en veldig god maskin.


Mindre avansert alternativ

Hermes 3000 kommer også som Hermes Media, der den hovedsaklige forskjellen mellom de to er at 3000 kommer med tabulator, og er av typen som kan settes med + og - knappene på oversiden av tastaturet (i motsetning til typen som settes med manuelt plasserte pins på baksiden av vognen). Maskinen er meget robust konstruert, selv om ytterskallet på maskinen er ganske tynne plater av metall, og malingen heller ganske dårlig kvalitet. Malingen er relativt slitesterk når det kommer til hender som gnukker og gnir over lang tid, men selv om man vasker den med bare vann så kan man se at det kommer farge av på kluten etterpå.


Tastefølelsen på maskinen er ypperlig, det er det ingen tvil om. Det tynne metallet kan kanskje gi litt lyden av at maskinen høres litt hul ut, og at man nesten hører litt "gjenklang" inni der, hvilket er litt overraskende ettersom maskinen har tykk padding av filt på innsiden. Maskinen bruker samme spoler som alle andre Hermes-maskiner, hvilket i Europa gjør spolene litt mer unormale enn ellers. Nesten alle andre Europeisk-produserte maskiner bruker DIN2103-standarden. Hermes valgte å heller gå for stilen som også de fleste amerikanske modeller brukte.


Maskinen har et veldig snedig system for å sette marginer på venstre og høyre side. De som kanskje er kjent med Royal sine Magic Margins vil dra kjensel på metoden, men man plasserer vognen der man vil at venstre margin skal være, og drar i en spak på venstre side. Dette vil gjennom bruk av springfjærer sørge for at marginpunktet på venstre side av vognen smetter rett til punktet der vognen står. I tillegg til dette vil også et rødt bånd som går inn i paperbailen smette frem til å vise hvor på vognen marginpunktet er satt.


Maskinen bruker segment-skift, noe som vil si at når du skal lage store bokstaver så senkes hele segmentet i stedet for at hele vognen løftes opp. Dette er en meget behagelig måte å bruke skift på, og er gjerne det de fleste ønsker at sin maskin skal være konstruert med. Det er dog ikke alltid veldig stor forskjell på vekten av tasten som må trykkes ned i det store og hele.


En lang reise

Denne maskinen spesifikt har Amerikansk tastatur etter at en norsk mann studerte i USA og kjøpte med seg denne maskinen fra en bruktbutikk nær der han bodde. Når han flyttet hjem til Norge tok han med seg maskinen for å skrive på den hjemme, men enden på visa var at den ble liggende i lager helt til han bestemte seg for å selge den videre. Den var på det tidspunktet nøden for reparasjon, men lot seg heldigvis fikse med improviserte nye deler som fungerte like godt som originale biter.


Oppsummert

For meg personlig er ikke Hermes 3000 det jeg vil anse som tidenes beste skrivemaskin, men den havner nok fort på en topp 3 eller topp 5-liste iallfall. Den er utrolig responsiv og solid i tastefølelsen, og selv om lyden kan gi en hul etterklang er selve hovedlyden en flott og tilfredsstillende lyd. Tastene føles nesten litt som urverk når du drar de ned, og maskinens tabulator og marginfunksjoner er veldig gode. Maskinen føles solid på skrivebordet, og gir ypperlig print. Mens det er flere maskiner der ute som jeg vil argumentere for at kan måle seg, og til og med yte bedre enn 3000, er dette allikevel en meget sterk utfordrer som kan varmt anbefales.

200 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


Daniel Burgoyne
Daniel Burgoyne
Mar 27, 2022

Thanks for that review (and Google translate). I agree with your opinion.


I found one with English QWERTY keys locally, here in Ottawa, Canada, that needed servicing, repair and adjustments, so I got it for a really good price. I have recently seen a Media with Swedish keyboard announced for sale in Montréal. Very tempting but I am still holding off for one with a French Canadian keyboard.


Cheers!

Like
bottom of page