top of page

Triumph Gabriele-E (1961)

Oppdatert: 19. jul. 2021


Berømt navn

Om du spør folk om de har hørt om Triumph vil de fleste si "ja, de lager sykt flotte motorsykler!" Og de har selvsagt fullstendig rett. Triumph startet ut som et vanlig sykkelselskap i England på slutten av 1800-tallet. Selv om selskapet ble startet i England var det to tyskere som stod for fabrikken, og etter seks år med positiv vekst bestemte de seg for å starte et subsidiert selskap i Nürnberg, Tyskland under navnet Deutsche Triumph-Fahrrad-Werke AG som fortsatte å produsere flere sykler for hele Europa. Det var ikke før i 1903 at de produserte sin første motorsykkel, men som de fleste vet gikk denne delen av selskapets produktlinje meget bra.


Inntog i skrivemaskinens verden

Et annet selskap i Berlin, Ehrlich & Riegelmann, hadde startet produksjon av en skrivemaskin i 1907 som het "Noriga". Maskinen var godt designet og konstruert, men etter bare 2 år gikk selskapet konkurs. Triumph-Fahrrad-Werke AG hoppet på muligheten og kjøpte opp selskapet med dets patenter og design for maskiner. De fortsatte produksjonen av "Noriga"-modellen under eget fabrikknavn Triumph. I 1911 endret de bedriftnavn til Triumph Werke Nürnberg AG og etter bare ytterligere 2 år ble de et eget uavhengig selskap fra det Engelske selskapet.


Skrivemaskinene ble stadig bedre og bedre, men som de aller fleste andre tyske fabrikker ble de tvunget til å stenge produksjonen under de store krigene og fokusere på produksjon av våpen. I tidene de var tillatt å produsere skrivemaskiner fortsatte produksjon og utvikling, og maskinene ble bare bedre og bedre. Selskapet ble kjent som solide og pålitelige produsenter av skrivemaskiner og tiltrakk seg oppmerksomheten til andre selskap som så etter å ekspandere. I 1953 ble selskapet kjøpt opp av Grundig og slått sammen med Adlerwerke til et felles selskap Triumph-Adler. De fortsatte å lage sine maskiner under egne navn, men for eksempel Gabriele ble en modell solgt under både Adler og Triumph sitt merke. Adler laget også en variant Junior-E som var i essens den samme.


Slutten på en lang historie

Produksjon fortsatte, og de slapp nyere og oppfriskede design, men få av modellene etter 1960 bragte noe spesielt grensesprengende nyvinninger. Det gjorde ikke at de ikke fortsatte som en populær mulighet for mange i Europa, men i 1979 ble selskapet solgt videre til Volkswagen etter at det ble klart for Grundig at skrivemaskiner trolig var på vei ut. Volkswagen var trolig heller ikke spesielt imponert over mulighetene en skrivemaskinprodusent tok med til bordet, da de solgte selskapet videre igjen til Italienske Olivetti i 1986. Olivetti fikk dem til å fortsette arbeidet helt til 1997, noe som gjorde selskapet til en av de som holdt ut lengst før moderne kontor-maskineri tok over helt.


Test og evaluering

Triumph Gabriele-E var og er en fantastisk maskin. Designet er elegant og slår meg som erketypisk for sin periode. Den har en herlig følelse i tastene, en jeg sjeldent finner like god i andre maskiner. Den minner meg om hvordan en Torpedo føles der det kjennes ut som at maskinen yter motstand i tastene hele veien ned. Dette bidrar til en veldig taktil respons i tastene som bare føles veldig komfortabelt. Man føler at maskinen er robust og godt konstruert når man taster på den.


Akkurat denne maskinen har 12 CPI skrifttype, som vil si at den er mindre enn hva man typisk finner på de fleste skrivemaskiner. Den er meget responsiv og jeg merker at jeg er i stand til å skrive raskere på denne enn en del andre maskiner. Tastene er formet på en veldig behagelig måte og det er lett å treffe dem.


Jeg savner litt en touch control på maskinen som kunne justert hvor hardt spenn det er i tastene, men til tross for dette er den allikevel fort blitt en av mine favoritter i bruk. Blant topp 3 minst! Den lager god print uten å lage ghosting, er komfortabel i bruk, flyter fint i bevegelsene og henger seg sjeldent opp. En virkelig flott maskin!

99 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page